Pierwszą linią obrony przed nadciśnieniem krwi jest terapia lekowa. Zanim jednak rozpoczniesz zażywanie leków, spróbuj zmiany stylu życia i wypróbuj niektóre domowe sposoby.

Leki mogą dawać skutki uboczne, więc najlepiej ich unikać, jeśli zaś musisz je zażywać, wiedz, że naturalne środki mogą zakłócać ich terapeutyczny wpływ.
Oczywiście, są rzeczy, które możesz zrobić sam, aby kontrolować swoje wysokie ciśnienie krwi, np. wprowadzić zmiany w stylu życia, takie jak schudnięcie, rzucenie palenia, zmniejszenie ilości wypijanego alkoholu i ograniczenie kofeiny. Wiedz również, że powinieneś podejmować zdrowsze wybory żywieniowe w czasie posiłku.
Istnieją również inne naturalne metody obniżania ciśnienia krwi bez skutków ubocznych. Zastanawiając się, jak obniżyć ciśnienie krwi wybierz naturalne, domowe środki.

Kardamon
Podawany codziennie w połączeniu z imbirem i cynamonem, np. w postaci herbaty, nie tylko poprawi krążenie i rozgrzeje, ale także obniży poziom ciśnienia we krwi.
Arbuz
Każdego ranka bądź wierny arbuzowi. Często arbuz jest postrzegany jako owoc stricte letni, jako doskonały składnik do drinków i deserów, ale może on również pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi.

Dlaczego pomaga obniżyć ciśnienie krwi?

ciśnienie krwi

Arbuz zawiera organiczny związek zwany cytruliną. Po wejściu w ciało przekształca się w L-argininę, która jest prekursorem tlenku azotu. Tlenek azotu w organizmie rozluźnia naczynia krwionośne, powodując spadek ciśnienia krwi.
Orzechy
Zacznij od jedzenia orzechów. Orzechy pistacjowe ze wszystkich orzechów, wydają się mieć najsilniejszy wpływ na obniżenie ciśnienia krwi u dorosłych.

Koci pazur-zioło
Koci pazur jest popularnym ziołem w Chinach, Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej. Jest szeroko stosowany w Chinach w leczeniu nadciśnienia krwi. Koci pazur obniża ciśnienie krwi poprzez wywoływanie rozszerzenia naczyń krwionośnych. Rozszerzone naczynia krwionośne pozwalają na łatwiejszy przepływ krwi. Działa również jako łagodny środek moczopędny i pozbawia organizm szkodliwego nadmiaru płynów.

Cebula
Cebula tak jak kuzyn czosnek, zapewnia mnóstwo korzyści sercowo-naczyniowych.
Cebula zawiera silny przeciwutleniacz zwany kwercetyną. Kwercetyna pomaga obniżyć ciśnienie krwi, ale także pomaga w leczeniu bólu w klatce piersiowej, dusznicy, zmniejsza ryzyko udaru i zawału serca. Sekretem uzyskania tak dużej ilości tego enzymu jest jedzenie jej surowej lub lekko ugotowanej.

Hibiskus
Fytochemikalia zawarte w hibiskusie prawdopodobnie odpowiadają za duże obniżenie ciśnienia krwi. Wiele herbat ziołowych zawiera hibiskus; poszukaj mieszanek, które wymieniają go w górnej części wykresu składników dla niskiego ciśnienia krwi – często oznacza to wyższą koncentrację na porcję.

Nasiona selera
3nB, składnik występujący w nasionach selera, wydaje się pomagać obniżyć ciśnienie krwi, działając zarówno jako środek moczopędny i rozszerzający naczynia krwionośne, jak również działając w sposób podobny do leków znanych jako blokery kanału wapniowego. Działanie 3nB zostało również wykazane w badaniach na zwierzętach i probówkach.
To może wpływać na zwiększenie elastyczności naczyń krwionośnych, a tym samym prowadzić do obniżenia poziomu ciśnienia krwi. Ponadto wydaje się, że 3nB ma pewien wpływ na obszary i układy mózgu kontrolujące opór naczyniowy.

krwinki krwi

Sok z buraka
Sok z buraków to potężny lek, jeśli chodzi o obniżenie wysokiego ciśnienia krwi. Niektóre z jego działań biorą się z zawartych w nim minerałów, takich jak potas i magnez, ale ich prawdziwe działanie farmakologiczne wynika z dużej zawartości azotanów.
Kiedy pijesz sok z buraków, te azotany są szybko przekształcane w azotyny przez bakterie (gatunki Veillonella i Actinomyces), które żyją na powierzchni twojego języka, a także są obecne w ślinie.

Arjuna
Arjuna (Terminalia arjuna) jest znana w medycynie ajurwedyjskiej od setek lat, gdzie ta gruba, czerwona kora jest najczęściej stosowanym lekarstwem ziołowym na serce. Współcześni klinicyści w Stanach Zjednoczonych używają Arjuny do leczenia choroby wieńcowej, niewydolności serca, wysokiego poziomu cholesterolu i wysokiego ciśnienia krwi. Arjuna u zwierząt i ludzi obniża poziom cholesterolu całkowitego i zwiększa poziom HDL („dobrego” cholesterolu).

Jedno z badań wykazało, że zioło to było równie skutecznym przeciwutleniaczem jak witamina E, i że znacznie obniżyło poziom cholesterolu u ludzi. Biorąc pod uwagę jej korzyści dla cholesterolu, nie jest zaskakujące, że obniża ona także ciśnienie krwi; wiele przypadków wysokiego ciśnienia krwi spowodowane jest nagromadzeniem cholesterolu w tętnicach.

[Głosów:1    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here