Portale społecznościowe i komunikatory ułatwiają nam udostępnianie treści, rozmowy oraz wszelki kontakt z innymi użytkownikami. Obecnie możemy napisać do każdej osoby niemal na całym świecie. Wystarczy dostęp do internetu oraz założone konto na wybranej witrynie. Dzięki temu będziemy mogli w każdym momencie odwiedzić profil i zobaczyć wszystkie nowości. Z pomocą powiadomień możemy szybko i sprawnie odczytywać najważniejsze dla nas informacje. Dodatkowe ustawienia na stronach internetowych pomogą nam zachować prywatność, czy też pozbyć się niechcianych kontaktów. Z biegiem czasu poznamy wiele funkcji, które mogą nam się przydać na co dzień. Najważniejsze jest to, aby bez względu na wszystko dbać o swoje bezpieczeństwo w sieci. Unikajmy podejrzanych ofert, zaproszeń oraz nieznajomych, którzy nieodpowiednio się do nas zwracają. W internecie musimy zachowywać się kulturalnie, a przy tym szanować innych użytkowników. Każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii, jednak powinniśmy zrobić to tak, aby nikogo nie urazić. Warto wykazać się zrozumieniem, empatią, a także przemyśleć wszystkie plusy i minusy naszego postępowania.
W przypadku najpopularniejszego portalu społecznościowego jakim jest Facebook nie musimy martwić się o nękanie, czy też odczytywanie niepotrzebnego spamu. W opcjach witryny znajdziemy dogodne rozwiązania, dzięki którym szybko i sprawnie zablokujemy lub usuniemy wybrany kontakt. Warto jednak wcześniej przemyśleć swoją decyzję. Oczywiście możemy w każdym momencie odblokować wybraną osobę, jednak nie warto podejmować decyzji pochopnie. Może to być kłopotliwe dla drugiego użytkownika szczególnie wtedy, gdy nie ma złych intencji, bądź też chce spokojnie porozmawiać.
W przypadku nękania, obrażania nas, spamu i niepotrzebnych ofert warto wiedzieć jak zablokować kogoś na fb. Jest to bardzo prosta czynność, dzięki której raz na zawsze pozbędziemy się kogoś, kto nie daje nam spokoju. Jak to zrobić? Musimy wejść w główne menu na portalu. Następnie wybieramy „ustawienia”. Po lewej stronie wyświetli się kolumna, gdzie należy wybrać zakładkę „blokowanie”. W kolejnym kroku wystarczy wpisać imię i nazwisko osoby, a następnie zatwierdzić przyciskiem „zablokuj”. Po takiej czynności wyświetli nam się tabelka, z której musimy wybrać odpowiedni kontakt. W tym momencie wyświetli nam się komunikat, z którym warto się zapoznać. Jeżeli będziemy mieli stu procentową pewność to możemy od razu potwierdzić działanie. Dzięki temu osoba, którą dodaliśmy na naszą listę nie będzie mogła się z nami skontaktować. Dodatkowo użytkownik nie będzie mógł przeglądać opublikowanych przez nas treści, oznaczać w grupach i postach, dodawać nas do grona znajomych oraz zapraszać do stron, polubień i tak dalej. Jest to świetne rozwiązanie, gdy chcemy raz na zawsze zapomnieć o osobie, która nie jest przez nas mile widziana. W ten sposób możemy uchronić się przed oszustami i naciągaczami. Pamiętajmy, że każde niewłaściwe zachowania i łamanie regulaminu powinno być zgłaszane do zespołu Facebooka. Warto reagować, ponieważ ktoś inny może się z czasem nabrać i uwierzy oszustowi. Najważniejsze jest to, aby stworzyć społeczność, w której każdy będzie mógł czuć się bezpiecznie i komfortowo. Oczywiście nie warto przejmować się wszystkimi obelgami, opiniami, czy też ocenami. Jeżeli nie potrafimy znieść krytyki, czy też chcemy pozbyć się naszego konta z portalu to w każdej chwili możemy dezaktywować lub usunąć wszystkie nasze dane. Jest to świetna opcja także wtedy, gdy wiemy, że nie będziemy już korzystać z witryny. Warto usuwać wszystko co nam niepotrzebne, aby niepożądane osoby nie mogły odczytać informacji.
Im dłużej będziemy użytkować portal, tym lepiej zapoznamy się ze wszystkimi możliwościami. Facebook może wydawać nam się z początku skomplikowany, jednak zawsze możemy poprosić o pomoc innych użytkowników lub też skorzystać z gotowych już porad. W serwisie znajdziemy wiele pytań i odpowiedzi, które warto znać. Wiele opcji usprawni nam działania, a przy tym poczujemy się pewniej i bezpieczniej. Jeżeli chcemy uniknąć agresji, wyzwisk czy też spamu, to warto usuwać i blokować zbędne kontakty. W ustawieniach możemy także zaznaczyć, które osoby będą upoważnione do przeglądania naszego profilu. Istnieje nawet możliwość zablokowania poszczególnych osób. W ten sposób sprawimy, że wybrane kontakty nie będą mogły zobaczyć dodanego przez nas materiału. Warto zatem zastanowić się nad dodatkowymi możliwościami i wykorzystywać wszystko co sprawi, że świetnie odnajdziemy się na portalu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here