Ciasta to desery, którym trudno się oprzeć. Praktycznie cały czas mamy do czynienia z nowymi przepisami. Oczywiście lubimy te sprawdzone i polecane przez naszych bliskich ale też chętnie eksperymentujemy. Lubimy zaskakiwać gości jakimś oryginalnym ciastem i wywołać tym samym zachwyt. Jedne są proste do upieczenia, idealne dla początkujących inne już trudniejsze dla zaawansowanych. Jeśli będziemy stosować się do sprawdzonego przepisu to mamy gwarancję, że wszystko pójdzie dobrze.

Oczywiście może się zdarzyć, że jednak coś nam nie wyjdzie ale wtedy należy zastanowić się gdzie popełniliśmy błąd. Ciasto może być zakalcowate, przypalone lub nie wyrosnąć. Jest jednak na szczęście wiele sposobów by je uratować. Wystarczy tylko odrobina chęci i pomysłu. Czasem z ciasta, które miało być katastrofą powstają zupełnie nowe rzeczy, tak samo smaczne i zaskakujące miło gości.

Ciasta wykonujemy sami, stosując się do przepisów znalezionych w internecie, przekazanych od znajomych, czasem coś urozmaicamy sami. Możemy też skorzystać z gotowych rozwiązań w postaci proszku, do którego należy dodać wskazane składniki i wymieszać a następnie upiec. Jest to najbardziej wygodne i mało czasochłonne. Może to być np. dla osób, które nie mają pomysłu, czasu lub po prostu zaczynają się uczyć i chcą skorzystać z czegoś prostego.

Wiele ciast jest z kremami, przekładane. Są także takie piaskowe czy drożdżowe. Znamy też francuskie i kruche. Mogą być nadziewane. Możemy również upiec z owocami. Wszystko zależy od danego przepisu albo naszej fantazji. Niektóre z nich są z polewą. Jest to nie tylko element smakowy ale także ozdobny. Polewy używamy nie tylko do ciast ale różnych deserów np. owocowych czy do lodów. Można za jej pomocą ozdobić nasze smakołyki, tak że będą wyglądały naprawdę efektownie. Dobrze jest skorzystać z tego dodatku.

czekolada

Wiele osób zastanawia się jak zrobić polewę z czekolady?

Możemy oczywiście użyć innych jak np. z owoców ale najbardziej popularna jest ta właśnie czekoladowa. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by zakupić już gotową. Do wyboru mamy w tubce gdzie wystarczy tylko polać ciasto albo w torebce. Na opakowaniu znajduje się instrukcja jak ją wykonać. Wszystko krok po kroku. Jednak nie będzie to samo co zrobimy w domu. Kiedy sami ją przygotujemy możemy z czystym sumieniem mówić o naszej pracy i wkładzie w jej wykonanie. Jak ją przygotować? Można rozpuścić czekoladę np. gorzką w kąpieli wodnej.

Wystarczy w rondelku podgrzewać wodę na małym ogniu. Do wody włożyć naczynie z czekoladą. Najlepiej takie, które jest odporne na temperatury. Jeśli skorzystamy z plastikowej miseczki może się okazać, że po wpływem gorąca zacznie się topić, gdy dotknie brzegów naczynia, rondelka. Dlatego powinniśmy zdecydować się na coś wytrzymalszego. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie polewamy nią deser, lub rozsmarowujemy na cieście zależnie odp referencji. Ten przepis jest najprostszy. Nie potrzeba zaawansowanych umiejętności by wykonać polewę.

Jednak jest jeszcze inny sposób, który warto poznać. Do jego wykonania potrzebujemy już: masło, mleko, kakao, cukier puder. Warto w tym miejscu zaznaczyć by używać prawdziwego masła minimum 82% tłuszczu. Na rynku są dostępne różne miksy tłuszczowe czy margaryny ale jeśli chcemy uzyskać najlepszą polewę to warto by składniki także były odpowiednie. W tym wypadku wybierzmy prawdziwe masło zamiast miksów tłuszczowych. Na pewno nie pożałujemy. Co należy zrobić? Rozpuścić masło w rondelku i dodać do niego kakao, mleko, cukier.

polewa z czekolady

Wszystko wymieszać rózgą, tak by nie było grudek

Możemy już zdjąć naszą polewę z ognia. Ilość masła zależy od tego ile potrzebujemy gotowego produktu. Taki klasyczny przepis to 125 gram masła, 3 łyżki kakao, 3 łyżki mleka i cukier puder. Może go być 5 łyżek, chyba że wolimy słodszą polewę wtedy analogicznie dodajemy więcej. Po przygotowaniu czekamy aż nasza polewa lekko przestygnie i rozlewamy ją na ciasto, deser, ozdabiamy, tworzymy wzory zgodnie z naszym zamysłem. Możemy także w trakcie przygotowywania dodać do niej trochę śmietanki i żelatynę, wtedy będzie bardziej błyszcząca.

Wstawiamy do lodówki żeby zastygła i już mamy ozdobione nasze ciasto bądź deser, gotowe do podania.
Są to sposoby, które nie zajmują wiele czasu a warto z nich korzystać. To co przygotowaliśmy sami bardziej nas cieszy, jesteśmy zadowoleni, że sprostaliśmy zadaniu a nasze ciasto wykonaliśmy tylko my, nie korzystając z gotowych rozwiązań. Smak będzie również wyśmienity. Na pewno będzie to docenione przez naszych gości

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here