Herbata zielona jest znana każdemu, głównie przez swoje właściwości zdrowotne. Jest to najzdrowszym napar na świecie. Jest źródłem składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które mają istotny wpływ na nasz organizm. Pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, poprawić funkcję mózgu oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Poszczególne rodzaje zielonej herbaty mają różne właściwości zdrowotne, smak, barwę oraz aromat. Dlatego do każdego z tych typów, powinniśmy podchodzić indywidualnie.

Zielona herbata – co powinniśmy o niej wiedzieć?

Pewnie mało kto wie, ale zielona herbata jest wytwarzana z tych samych liści, co czarna herbata. Podczas produkcji zielonej herbaty, liście nie są poddawane fermentacji, oto cała różnica. Dlatego powstały napar ma kolor zielony i zupełnie inne właściwości. Poza tym wyróżnia się swoim charakterystycznym smakiem oraz aromatem. Nie każdemu to odpowiada, jednak warto wiedzieć, że istnieje kilka odmian zielonej herbaty. Może warto je spróbować, żeby znaleźć odpowiedni smak dla siebie.

Odmiany zielonej herbaty

Bancha – pod tą nazwą kryje się japońska herbata, która jest aromatyzowana. Z uwagi na swoją niezwykłą trwałość, nie traci swoich cennych wartości. Można ją przechowywać bez obaw, nawet
przez 2 lata. Napar z tej herbaty ma żółtobrązowy kolor i lekko cierpki smak.

Chun Mee – nazywana również „cudownymi brwiami”, jest najpopularniejszym rodzajem zielonej herbaty. Tą odmianę można przechowywać jeszcze dłużej, nawet 3 lata. Swoim smakiem przypomina korzenne przyprawy.

Genmeicha – herbata japońska, składająca się z herbaty Bancha i prażonego ryżu. Ma żółtozielony kolor i słodkawy smak.

Przeczytaj też: http://www.witalnamama.pl/rozstepy-czy-mozna-sie-ich-pozbyc/

Gunpowder – jedna z najbardziej znanych chińskich herbat zielonych. Występuje w postaci ciemnooliwkowych, zwiniętych kulek – im mniejsze kulki, tym lepsza herbata. Charakteryzuje się cierpkim smakiem, zaleca się jej picie dopiero po drugim zaparzeniu.

Gyokuro – to jedna z bardziej wyśmienitych herbat zielonych, przed jej zbiorem krzewy herbaciane przykrywa się matami bambusowymi, po to żeby roślina mogła wyprodukować dodatkowy chlorofil. Napar charakteryzuje się ciemnym kolor i wyjątkowy, słodkim smakiem.

Lung Ching – również bardzo popularna herbata w Chinach. Słynie ze swojego subtelnego, odświeżającego smaku, pozbawiona jest nuty goryczki. To idealna odmiana dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z herbata zieloną.

Matcha – wyróżnia się swoją formą, ponieważ jest dostępna w proszku. Jej napar jest gorzki i cierpki. Zaparza się ją w szczególny sposób. Najpierw należy zalać proszek odrobiną wody, następnie roztrzepać bambusową trzepaczką. Zalewamy herbatę i możemy spożywać.

Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here