Gofry to wyśmienita propozycja na słodkie śniadanie lub deser po obiedzie. Uzupełnione o powidła ze śliwek smakują jeszcze lepiej! Jak przygotować wyśmienite gofry z powidłami śliwkowymi?
Kto nie lubi gofrów? Ten słodki deser jest uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych. Wystarczy tylko gofrownica i kilka podstawowych składników, aby samodzielnie przygotować wyśmienite gofry dla całej rodziny.
Samodzielne przygotowanie gofrów naprawdę nie jest skomplikowane. Nie trzeba kupować gotowego ciasta w proszku, ponieważ własne, o wiele smaczniejsze i zdrowsze, można przyszykować je samemu w kilka minut.
Dzisiaj przedstawiamy dwa sprawdzone przepisy na gofry, do których dodajemy powidła śliwkowe. To przepis tradycyjny, a także przepis a gofry bezglutenowe. Aromatyczne powidła ze śliwek sprawiają, że gofry są jeszcze pyszniejsze – posmakują każdemu!
Przepis na tradycyjne gofry z powidłami śliwkowymi:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju, na przykład słonecznikowego, z pestek winogron
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- powidła śliwkowe
Wszystkie z powyższych składników mieszamy razem dokładnie. Gotowe ciasto wylewamy na formę w gofrownicy i pieczemy przez około 5-6 minut, aż gofry będą zarumienione, ale nie przypalone. Następnie na gofry nakładamy powidła śliwkowe. Dodatkowo, z wierzchu można posypać je cukrem pudrem.
Przepis na gofry bez glutenu z powidłami śliwkowymi:
- 1 szklanka mleka roślinnego, na przykład ryżowego
- 1/5 szklanki oleju, na przykład oleju rzepakowego
- niecała 1 szklanka mąki kukurydzianej lub jaglanej
- 2 dojrzałe banany
- powidła śliwkowe – 2 łyżki
W blenderze zmieszać ze sobą mleko z olejem. Do mieszanki dodać potem banany i powidła i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę i mieszać do momentu połącznia się składników. Piec przez 6-7 minut w gofrownicy aż do czasu, gdy gofry będą zarumienione i chrupiące, ale nie spalone. Po upieczeniu na gofry można dodatkowo nałożyć powidła śliwkowe.